نکات مراقبتی سگ ها
اهمیت مراقبت های دامپزشکی
سگ های بالغ باید که یکبار در سال ( حداقل ) توسط دامپزشک معاینه شوند تا مشکلات سلامت آنان به سرعت تشخیص داده شود. این آمار در سگ های مسن و بزرگتر از 7 سال بدلیل مستعد بیماری بودن در این سن, به دو یا بیش از دوبار در سال میرسد. توله سگ ها هم باید تا سن 4 ماهگی مرتباً و هر سه الی چهار هفته یکبار توسط دامپزشک ویزیت شوند. در زمینه ی این نوع مراقبت ها شاید دامپزشک سگتان برنامه ای خاص را تدوین نماید که در آن برنامه ای منظم برای چک آب های سگتان موجود باشد. این برنامه ها بر اساس شرایط محیطی فیزیکی سگتان تدوین میشود و دنبال کردن آن الزامیست.
علائم بیماری
سگ ها به بهترین و وفادارترین دوست انسان ها معروفند. ارتباط میان سگ و انسان از دیرباز معروف و نقل مجالس بوده. هیچکس بهتر از شما سگتان را نمیشناسد و از حال او آگاه نیست. در همه ی مواقع باید به رفتار های سگتان دقت کنید و به دنبال علائمی باشید که حتی از چشم دامپزشک هم پنهان میماند. علائم معمول بیماری در سگ ها عدم اشتها و کاهش فعالیت آنهاست. دیگر علائم تخصصی تر هستند و شامل استفراغ و اسهال و مشکلات ادرار ( تکرر یا کاهش) , سرفه و عطسه و یا خروج اشک و آب از چشم و دهان و بینی سگ میباشد. علائم برخی بیماری ها هم به صورت ریزش مو و خارش در برخی نقاط بدن علی الخصوص کناره های گوش ها بروز میکند. مشکلات اسکلتی و استخوانی هم غالباً به صورت اسپاسم و لنگ زدن و قرار ندادن وزن بر روی بخشی خاص از بدن خود را بروز میدهند.اگر سگ شما این علائم را برای بیشتر از یک یا دو روز از خود نشان داد بهتر است که با دامپزشک خود مشورت نمایید.
دارو دادن
دارو دادن به سگ ها یکی از سخت ترین کار های ممکن است . سگ ها عموماً بدلیل بو و طعم دارو ها هیچ علاقه ای به مصرف آن ندارند و از خوردن آن طفره میروند. روش هایی نظیر ریختن دارو در غذا و آب هم گاهاً جواب نمیدهد و سگ غذا یا آبش را به دلیل وجود دارو در آن نمیخورد. اما این دلایل نباید سبب شود که نا امید شوید و دارو را به سگتان ندهید. در ابتدا روش قاطی کردن دارو با آب و غذا یا به همراه تشویقی را امتحان کنید. اما اگر سگتان تمایلی به خوردن آن نشان نداد به صورت مستقیم و با استفاده از سرنگ دارو ر به خورد سگ دهید. سرنگ را از انتهای دندان ها وارد دهان سگ کنید , سر سگ را به سمت بالا بگیرید تا سگ دارو را تف نکند و سرنگ را در درون دهان سگ خالی کنید. پس از دارو دادن هم میتوانید به سگ دلبندتان تشویقی دهید تا از دارو خوردن خاطره ای خوش در ذهن خود ثبت کند.
واکسیناسیون
واکسیناسیون همانطور که در انسان ها و گربه ها عامل کلیدی برای حفظ سلامت است در سگ سانان هم برای حفظ سلامت و جلوگیری از ابتلای او به بیماری های مختلف کاربرد دارد. در طی واکسناسیون, عامل ضعیف شده بیماری را به بدن سگ شما وارد میکنند تا دستگاه ایمنی را وادار به پاسخگویی و تولید پادتن کند. به منظور بالا بردن توان دفاعی هسته ای بدن سگ از برخی بیماری های جدی همانند ویروس پاروا و هاری, برنامه ی واکسناسیون خاصی برای سگ ها در نظر گرفته شده که در بازه های زمانی خاص باید این تزریق واکسن ها انجام شود. واکسن برخی از دیگر بیماری ها همانند بوردتلا که وابسته به مکان و شرایط خاص هستند به واکسن های دفاعی غیر هسته ای معروفند و در برخی زمان ها بنابه تشخیص دامپزشک تزریق میشوند.
غالباً رسم بر این بوده که واکسناسیون سگ ها به صورت سالانه انجام میشده تا توان دفاعی بدن پایین نیاید و توانایی مبارزه با بیماری ها را داشته باشد. اما اکنون بنا به تحقیقاتی که انجام شده صحت و ثقم این کار زیر سوال رفته است. تحقیقات نشان داده که پس از واکسناسیون سال اول , ایمنی بدن به قدری قوی میشود که اثرش برای سال ها باقی میماند و تکرار واکسناسیون فقط هر چند سال یکبار نیاز است. البته مازاد بر آن تحقیقات نشان داده که التهابات موضعی حتی اگر آن دسته از التهاباتی که به انواع خاصی از واکسن ها مرتبط است, میتواند که به فیبروسارکوما که شایع ترین نوع سرطان بافتی در گربه هاست.
کنترل انگلی
یسیاری از انگل های خارجی و داخلی هستند که سگ سانان به آن مبتلا میشود. از انگل های داخلی مهمی که سبب بیماری سگها میشوند میتوان به کرم های حلقوی, کرم قلاب دار و کرم های کدو اشاره کرد. عفونت های انگلی قالبا از طریق تخم ها موجود در مدفوع یا به طور مستقیم از مادر به جنین یا در هتگام شیردهی منتقل میشود.
مراقبت دهان و دندان
سگها در طول زندگی خود نیازمند مراقبت های دندانی هستند. شما میتوانید تا با خوراندن غذای خشک به سگ دلبند تان و دنبال کردن دستور العمل های خاص و حرفه ای سلامتی که دامپزشکتان به شما داده از سلامت دندان و لثه او اطمینان حاصل کنید. مراقبت های سلامت دندانی از بروز جرم دندانی جلوگیری میکند. اگر این موضوع درمان نشود و یا از بروز آن جلوگیری نشود سبب تورم لثه و مشکلات و بیماری های لثه میشود. بیماری های حاد و شدید دندانی غالباً به کشیدن دندان منتهی میشوند.
مراقبت آرایشی بهداشتی
اکثر نژاد سگ ها نیازمند شانه کشی روزانه هستند تا موهای ریخته شده در پشمشان جمع آوری شود و از تبدیل شدن به گره ی مویی و همچنین شوره ی سر جلوگیری شود. شوره ها به پوست آسیب میرسانند و سبب میشوند که پوست خشک شود و نسبت به عفونت های باکتریایی و انگل ها آسیب پذیر شود. این شوره ها را باید که با گیره های الکتریکی و نه قیچی های عادی برداشته شوند تا به پوست سر و بدن سگ آسیب وارد نشود و او مجروح نشود. سگ ها در کل گونه های جانوری هستند که بیش از یکبار در ماه به حمام نیاز ندارند و حمام دادن آن ها بیشتر از یکبار در ماه سبب خشکی پوست و مو وی میشود.
خطرات خانگی
سگ ها از جمله پر جنب و جوش ترین گونه های جانوریو پستانداران هستند. سگ ها بسیار کنجکاوند و تمایل به بازی و وارسی همه چیز دارند. این موضوع میتواند که خطرناک باشد و مشکلاتی را برای سگتان و بالطبع شما فراهم آورند. مواد غذایی زیادی وجود دارد که خوردن آن برای انسان عاری از مشکل است اما برای سگ ها بشدت کشنده است. از نمونه ی این خوراکی ها میتوان به شکلات و پیاز و یا غذای ادویه دار اشاره کرد. این مواد باید که دور از دسترس سگ ها نگهداری شوند. سیم های برق هم بسیار خطرناکند و باید به جایی محکم شوند و دور از دسترس سگ ها قرار گیرند. اسپری های خاصی هستند که با زدن آن ها به وسیله های خاصی که نمیخواهید سگتان به آن دست بزند بویی بد را بر روی آن وسیله بوجود می آورند که صرفاً توسط سگ ها حس میشود و سبب میشود سگتان از آن دور بماند.
این ها نکاتی کلی برای نگهداری از سگ تان بود که این یار و یاور مهربان و وفادارتان بتواند زندگی خوبی را در کنار شما تجربه کند.